Vele Hollandse gerechten zoals Erwtensoep/snert,Hutspot,en andere stamppotten vinden hun oorsprong in armoede.Zo verbouwden vele vroeger hun eigen aardappelen en groenten en hielden ze enkele varkens,kippen en of konijnen.
En zoals we weten werd er vroeger niets weggegooid,van de poten/hielen en het buikspek en/of platte ribben werd erwtensoep/snert gemaakt voeg hierbij wat groente die ook toen al genoeg voor handen waren [winterpeen ,knolselderij,spliterwten,aardappel] en je hebt een heerlijke goedkope pan erwtensoep voor relatief weinig geld waar je meerdere dagen van kunt eten [ of kunt invriezen].
Van de kop van het varken maakten ze Zult [hier kom ik later in het jaar nog op terug]
Zelfs het bloed werd gebruikt voor de bloedworst en wat dacht u van balkenbrij.
Zelf ben ik vroeger nog een aantal keren met een Foekepot langs de deuren gegaan met wat vriendjes,een wat?? een Foekepot: dit was een blik met daarover een gespannen gedroogde varkensblaas met in het midden een houten stokje als je dan in je handen spuugde en al knijpend over het houtje op en neer bewoog kwam er geluid uit hierbij zongen we een liedje en kregen dan vaak wat snoep of iets dergelijks.
Dit was even om aan te geven dat bijna het complete varken gebruikt werd.
Terugkomend op de crisis ook vandaag de dag zijn er vele heerlijke Hollandse gerechten nog voor relatief weinig geld te maken.Zoals zie boven de erwtensoep/snert maar ook bijv, hutspot [winterpeen,uien,spek] dit ook omdat je vaak genoeg stamppot hebt voor 2 dagen en vaak is de tweede dag de in de pan opgewarmde stamppot nog lekkerder als de eerste dag.Sowieso vind ik dat we met zijn allen eens wat minder op het gemak moeten gaan letten en is wat vaker bij een plaatselijke boer of moestuin onze groente gaan halen want het werk van snijden en wassen besteden we allemaal uit aan de supermarkt,en waarschijnlijk weten we ook wel hoe deze supermarkten met onze groenten omgaan [kijk af en toe eens keuringsdienst van waarden]soms denk ik wel eens dat we veel te ver zijn doorgeslagen in het GEMAK, zelf vind ik het bijvoorbeeld erg leuk en gezellig om samen met mijn kinderen een lekkere maaltijd te bereiden inclusief het halen van bijvoorbeeld een verse boerenkool.
Volgende keer weer een nieuw stukje uit de serie [oorsprong Hollandse gerechten].
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten